Kuin Kala Vedessä, Jussi Lahti
Pula osaavasta työnjohdosta. Se on Jussi Lahden mukaan Torpparin kasvun ja koko alan suurin haaste. Porvoolainen rakennusinsinööri vastaa Torpparin yhtiöiden pääkaupunkiseudun urakoista.
— Osaavaa ja oppimisintoista työnjohtoa on erittäin vaikea löytää. Alalta on eläköitynyt paljon väkeä ja kun rakennusmestarikoulutus oli välillä tauolla, niin työnjohtajista on huutava pula. Ala tarvitsisi mestari-kisälli -tyyppistä toimintaa, sillä voitaisiin paikata vajetta, sanoo Torpparin projektipäällikkö Jussi Lahti.
Lahden mukaan hyvästä työvoimasta on ylipäänsäkin pulaa, mutta työnjohdon puute tekee esimerkiksi loma-ajoista hankalia.
— Silloin vain selviydytään. Ulkomaalainen työvoima on tuttua Torpparillakin, mutta sekään ei ratkaise työnjohtajien puutetta. Kun oikea henkilö löytyy, on ihan sama, mikä hänen on kansalaisuutensa on. Mutta ulkomaalaisten kanssa on omat haasteensa ja usein heidän vaihtuvuutensa on kovaa, tietää Lahti.
Rakennusinsinööri liittyi Torpparin remmiin reilu kaksi vuotta sitten SRV:ltä.
— Torpparilla toiminta on pienemmässä mittakaavassa, mutta työ on kokonaisvaltaisempaa ja täällä saan erilaista vastuuta kuin työmaapäällikkönä SRV:llä. Hoidamme tiiminä urakoita tarjouslaskennasta loppuselvitykseen asti ja välillä ratkotaan työsuhdekysymyksiä. Ja usein on monta työmaata yhtä aikaa päällä. Tiimityön merkitys korostuu pienessä organisaatiossa, kertoo Lahti.
Raskas betonirakentaminen, esimerkiksi toimitilat ja teollisuuskiinteistöt, ovat Torpparin leipälaji. Myös infraan liittyvät betonirakenteet, kuten sillat tai tukimuurit ovat Torpparilla hallussa. Toiminnan laajentuminen elementtiasennukseen on yksi osa-alue, missä Lahden työkokemusta tarvitaan.
Kehitys ja oppiminen tapahtuvat epämukavuusalueella
— Yleensähän on niin, että yksi firma tekee betonityöt, toinen elementtiasennuksen ja kolmas elementtisaumaukset. Sitten voi olla neljäs firma raudoituksessa ja vielä viides telineissä. Meiltä Torpparilta saat koko rungon anturoista vesikattoon asti. Tämä on se meidän markkinarakomme. Runko on koko urakan kriittisin vaihe: jos se myöhästyy, niin hanketta ei pelasta mikään. Siksi on hyvä, että se on yhden toimijan vastuulla, selittää aiemmin runkomestarin töitä tehnyt Lahti.
Nyt töitä vielä riittää, mutta suhdanne on laskeva.
— Inflaation ja korkojen nousun vaikutukset tulevat hiukan viiveellä. Nyt on valittava uudet kohteet tarkasti, kun kilpailu muuttuu verisemmäksi. Nollakatteilla ei voi urakoita ottaa, on pidettävä pää kylmänä, kertoo Lahti Torpparin linjauksia.
Lahden mukaan Torpparin urakat valitaan muutenkin huolella. Päätökseen vaikuttaa tilaaja sekä työmaan koko ja sijainti. Jyväskylän pohjoispuolelle ei helpolla lähdetä ja toistaiseksi asuntorakentamiseen ei ole lähdetty mukaan.
— Nyt tulee pakosti notkahdus, mutta sitten noustaan taas. Pitää vain valita oikeat urakat ja oikeat henkilöt, olla fiksuja, eikä hosua.
43-vuotias Lahti on työskennellyt koko ikänsä rakennusalalla. Eka kosketus työelämään tapahtui teräskonepajassa ennen armeijaa. Sitten nuorukainen päätyi töihin tutulle timpurille, kunnes rakennuslinja kutsui Turun ammattikorkeakoulussa.
— Eka kertaa koulu kiinnosti ja olin tekussa kuin kala vedessä. Tiesin, että rakennusalalla on hyvä tulevaisuus, kun jengiä eläköityy. Olen aina tykännyt rakentaa ja tuoreen betonin tuoksu aamulla inspiroi minua edelleen, paljastaa Lahti.
Lahti tietää, ettei hänen alavalintansa ole yhtä trendikäs kuin hänen tuuhea partansa ja että nuoria on vaikea saada Torpparin kaltaiseen firmaan tekemään raskaita betonihommia.
— Tämä ei ole se kaikkein seksikkäin ala. Nuorempi väki on mieluummin tietokoneella. Pienemmän firman työmaalla on enemmän vastuuta ja sen vuoksi raskaampaa.
Lahti näkee sekä oman että koko Torpparin tulevaisuuden valoisana.
— Koskaan tässä ei olla valmiita ja jos jäädään mukavuusalueelle, ei kehitytä, eikä osaaminen kasva. Pitää hankkiutua epämukavuusalueelle, siellä joutuu ponnistelemaan, mutta siellä oppii eniten, muistuttaa Lahti.
teksti, Jorma Koski